Objavljen
Ovaj dokument daje opšte uputstvo o upotrebi senzorske analize. Njime su opisani testove ispitivanja prehrambenih proizvoda i drugih proizvoda uz primenu senzorske analize i uključuje neke opšte informacije o tehnikama koje se koriste ukoliko se zahteva statistička obrada rezultata.
Uopšteno, ova ispitivanja namenjena su samo za objektivnu senzorsku analizu. Međutim, ako ispitivanje može da se upotrbi za određivanje prednosti u hedonskom testu, onda se to i naznači.
Svrha hedonskog testa je da se odredi prihvatljivost proizvoda i/ili da se odredi davanje prednosti između dva ili više proizvoda od strane određene potrošačke populacije. Metode su efikasne za određivanje da li postoji prednost koja se može opaziti (razlika u stepenu dopadljivosti) ili ne postoji prednost koja se može opaziti (test poređenja sličnosti između parova). Opšte uputstvo za hedonske testove je dato u ISO 11136.
OBJAVLJEN
SRPS ISO 6658:2018
90.93
Odluka o potvrđivanju standarda
23. 10. 2024.