air flow around the cigarettes during the smoking process
NOTE See annex A.
Protok vazduha oko cigareta tokom procesa pušenja.
NAPOMENA Videti Prilog A.
Protok vazduha oko cigareta tokom procesa pušenja.
NAPOMENA Videti Prilog A.
device positioned under the cigarettes in their holders to collect ash falling from the cigarettes during smoking
Uređaj postavljen ispod cigareta i njihovih držača i služi za sakupljanje pepela koji padne iz cigareta tokom pušenja.
Uređaj postavljen ispod cigareta i njihovih držača i služi za sakupljanje pepela koji padne iz cigareta tokom pušenja.
length of unburnt cigarette remaining at the moment when the smoking is stopped
Dužina neizgorele cigarete preostala u momentu kada je pušenje prestalo.
Dužina neizgorele cigarete preostala u momentu kada je pušenje prestalo.
element of a smoking machine consisting of one or more cigarette holders, one trap and a means of drawing a puff through the trap
Element uređaja za pušenje koji se sastoji od jednog ili više držača cigareta, jednog hvatača i sredstava za izvođenje povlačenja kroz hvatač.
Element uređaja za pušenje koji se sastoji od jednog ili više držača cigareta, jednog hvatača i sredstava za izvođenje povlačenja kroz hvatač.
device for holding the mouth end of a cigarette during smoking
Uređaj koji drži kraj cigarete koji se stavlja u otvor tokom pušenja.
Uređaj koji drži kraj cigarete koji se stavlja u otvor tokom pušenja.
position of a cigarette on the smoking machine
NOTE Inparticular, it is determined by the angle made by the longitudinal axis of the cigarette and the horizontal plane when a cigarette is inserted into a cigarette holder in an analytical smoking machine.
Položaj cigarete na uređaju za pušenje.
NAPOMENA Praktično, on se određuje uglom između podužne ose cigarete i horizontalne ravni kada je cigareta umetnuta u držač cigareta u uređaju za analitičko pušenje.
Položaj cigarete na uređaju za pušenje.
NAPOMENA Praktično, on se određuje uglom između podužne ose cigarete i horizontalne ravni kada je cigareta umetnuta u držač cigareta u uređaju za analitičko pušenje.
any puff taken after the cigarette has been extinguished or removed from the cigarette holder
Bilo koje povlačenje ostvareno nakon što je cigareta ugašena ili izvađena iz držača cigarete.
Bilo koje povlačenje ostvareno nakon što je cigareta ugašena ili izvađena iz držača cigarete.
ability to maintain constant puff volumes and puff profiles when the pressure drop at the port changes
Mogućnost održavanja stalnih zapremina povlačenja i profila povlačenja kada se pad pritiska na otvoru menja.
Mogućnost održavanja stalnih zapremina povlačenja i profila povlačenja kada se pad pritiska na otvoru menja.
volume which exists between the butt end of a cigarette and the suction mechanism
Zapremina koja postoji između kraja opuška cigarete i usisnog mehanizma.
Zapremina koja postoji između kraja opuška cigarete i usisnog mehanizma.
negative pressure which has to be applied to the butt end, under test conditions (see ISO 3402) in order to sustain a volumetric flow of 17,5 ml/s, exiting at the butt end, when the cigarette is encapsulated in a measurement device to a depth of 9mm
NOTE 1 Any ventilation zones and the tobacco rod are exposed to the atmosphere.
NOTE 2 Measurement values are expressed in pascals (Pa). They used to beexpressed in millimetres water gauge (mm WG). The values given previously in mm WG are converted into pascals using the following conversion factor: 1 mm WG = 9,8067 Pa.
NOTE 3 The concept of draw resistance may also be subjectively judged when a cigarette is smoked by a consumer/taste panel. Under such circumstances, draw resistance is not measured objectively because the conditions of the formal definition are not met.
Negativan pritisak koji se primenjuje na kraju opuška, pod uslovima ispitivanja (videti ISO 3402) da bi se održao zapreminski protok od 17,5 mL/s na izlaznom kraju opuška, ako je cigareta zatvorena u uređaju za merenje na dubini od 9 mm.
NAPOMENA 1 Duvanski štapići i bilo koje ventilacione zone izloženi su u atmosferi.
NAPOMENA 2 Izmerene vrednosti su izražene u paskalima (Pa). Nekada se izražavaju u milimetrima vodenog stuba (mm WG). Prethodno dobijene vrednosti u mm WG preračunavaju se u paskale pomoću sledećeg faktora konverzije: 1 mm WG = 9,8067 Pa.
NAPOMENA 3 Koncept otpora na povlačenje može takođe da se subjektivno proveri ako cigaretu puši potrošač/panel za ispitivanje. Pod ovakvim okolnostima, otpor povlačenju ne može objektivno da se izmeri zbog uslova, jer ustaljena definicija nije poznata.
Negativan pritisak koji se primenjuje na kraju opuška, pod uslovima ispitivanja (videti ISO 3402) da bi se održao zapreminski protok od 17,5 mL/s na izlaznom kraju opuška, ako je cigareta zatvorena u uređaju za merenje na dubini od 9 mm.
NAPOMENA 1 Duvanski štapići i bilo koje ventilacione zone izloženi su u atmosferi.
NAPOMENA 2 Izmerene vrednosti su izražene u paskalima (Pa). Nekada se izražavaju u milimetrima vodenog stuba (mm WG). Prethodno dobijene vrednosti u mm WG preračunavaju se u paskale pomoću sledećeg faktora konverzije: 1 mm WG = 9,8067 Pa.
NAPOMENA 3 Koncept otpora na povlačenje može takođe da se subjektivno proveri ako cigaretu puši potrošač/panel za ispitivanje. Pod ovakvim okolnostima, otpor povlačenju ne može objektivno da se izmeri zbog uslova, jer ustaljena definicija nije poznata.
condition that exists when the butt end of a cigarette is completely exposed to the atmosphere between successive puffs
Stanje koje postoji ako je kraj opuška cigarete potpuno izložen atmosferi između uzastopnih povlačenja.
Stanje koje postoji ako je kraj opuška cigarete potpuno izložen atmosferi između uzastopnih povlačenja.
all smoke which leaves the butt end of a cigarette during the smoking process
Sav dim koji tokom procesa pušenja izlazi na kraju opuška cigarete.
Sav dim koji tokom procesa pušenja izlazi na kraju opuška cigarete.
aperture of the suction mechanism through which a puff is drawn and to which is attached a smoke trap
Otvor usisnog mehanizma kroz koji se izvodi povlačenje i na koji je priključen hvatač dima.
Otvor usisnog mehanizma kroz koji se izvodi povlačenje i na koji je priključen hvatač dima.
static pressure difference between the two ends of
â the test piece completely encapsulated in a measuring device such that no air can pass through the outer membrane (or wrapping); or
â a pneumatic circuit when it is traversed by an air flow under steady conditions in which the measured volumetric flow, under standard conditions, at the output end is 17,5 ml/s
Razlika u statičkom pritisku između dva kraja
— ispitnog komada koji je hermetički zatvoren u uređaju za merenje tako da vazduh ne može da prođe kroz otvor membrane (ili omotač), ili
— pneumatskog kretanja kruga koji je poprečan na protok vazduha pod stabilnim uslovima u kojima je izmerena zapremina protoka 17,5 m/s na izlaznom kraju pod standardnim uslovima.
Razlika u statičkom pritisku između dva kraja
— ispitnog komada koji je hermetički zatvoren u uređaju za merenje tako da vazduh ne može da prođe kroz otvor membrane (ili omotač), ili
— pneumatskog kretanja kruga koji je poprečan na protok vazduha pod stabilnim uslovima u kojima je izmerena zapremina protoka 17,5 m/s na izlaznom kraju pod standardnim uslovima.
interval of time during which the port is connected to the suction mechanism
Interval vremena tokom koga je otvor povezan sa usisnim mehanizmom.
Interval vremena tokom koga je otvor povezan sa usisnim mehanizmom.
number of puffs in a given time
Broj povlačenja u datom vremenu.
Broj povlačenja u datom vremenu.
number of puffs necessary to smoke a cigarette to a specified butt length
Broj povlačenja neophodan da se cigareta popuši do utvrđene dužine opuška.
Broj povlačenja neophodan da se cigareta popuši do utvrđene dužine opuška.
flow rate measured directly behind the butt end of a cigarette and depicted graphically as a function of time
Brzina protoka merena direktno iza kraja opuška cigarete i prikazana grafički kao funkcija vremena.
Brzina protoka merena direktno iza kraja opuška cigarete i prikazana grafički kao funkcija vremena.
termination of the connection of the port to the suction mechanism
Prekid veze otvora sa usisnim mehanizmom.
Prekid veze otvora sa usisnim mehanizmom.
volume leaving the butt end of a cigarette and passing through the smoke trap
Zapremina koja izlazi kroz kraj opuška cigarete i prolazi kroz hvatač dima.
Zapremina koja izlazi kroz kraj opuška cigarete i prolazi kroz hvatač dima.
condition that exists when the butt end of a cigarette is closed to the atmosphere between successive puffs
Stanje koje postoji ako je kraj opuška cigarete zatvoren prema atmosferi između uzastopnih povlačenja.
Stanje koje postoji ako je kraj opuška cigarete zatvoren prema atmosferi između uzastopnih povlačenja.
all smoke which leaves a cigarette during the smoking process other than from the butt end
Sav dim koji tokom procesa pušenja izlazi iz cigarete na bilo koji drugi način osim kroz kraj opuška.
Sav dim koji tokom procesa pušenja izlazi iz cigarete na bilo koji drugi način osim kroz kraj opuška.
device for collecting such part of the smoke from a sample of cigarettes as is necessary for the determination of specified smoke components
Uređaj za sakupljanje dela dima iz uzorka cigareta koji je neophodan za određivanje utvrđenih komponenti dima.
Uređaj za sakupljanje dela dima iz uzorka cigareta koji je neophodan za određivanje utvrđenih komponenti dima.
atmosphere to which a sample or test piece is exposed through out the test
NOTE 1 It is characterized by specified values for one or more of the following parameters: temperature, relative humidity and pressure, which a rekept within the specified tolerances.
NOTE 2 The test may be carried out either in the laboratory or in a special chamber termed the "test chamber", or in the conditioning chamber, the choice depending on the nature of the test piece and on the test it self. For example, close control of the test atmosphere may not be necessary if the change in properties of the test piece is in significant over the test period.
NOTE 3 Adapted from ISO 558:1980, definition 2.3.
Atmosfera kojoj je izložen uzorak ili ispitni komad tokom ispitivanja.
NAPOMENA 1 Nju karakterišu utvrđene vrednosti za jedan ili više sledećih parametara: temperaturu, relativnu vlažnost i pritisak koji se održavaju unutar utvrđenih odstupanja.
NAPOMENA 2 Ispitivanje može da se izvrši ili u laboratoriji ili u specijalnoj komori koja se zove "komora za ispitivanje" ili komora za kondicioniranje; izbor zavisi od prirode ispitnog komada i od samog ispitivanja. Na primer, neposredna kontrola atmosfere ispitivanja nije neophodna ako su promene svojstava ispitnog komada u periodu ispitivanja beznačajne.
NAPOMENA 3 Prerađeno na osnovu ISO 558:1980, definicija 2.3.
Atmosfera kojoj je izložen uzorak ili ispitni komad tokom ispitivanja.
NAPOMENA 1 Nju karakterišu utvrđene vrednosti za jedan ili više sledećih parametara: temperaturu, relativnu vlažnost i pritisak koji se održavaju unutar utvrđenih odstupanja.
NAPOMENA 2 Ispitivanje može da se izvrši ili u laboratoriji ili u specijalnoj komori koja se zove "komora za ispitivanje" ili komora za kondicioniranje; izbor zavisi od prirode ispitnog komada i od samog ispitivanja. Na primer, neposredna kontrola atmosfere ispitivanja nije neophodna ako su promene svojstava ispitnog komada u periodu ispitivanja beznačajne.
NAPOMENA 3 Prerađeno na osnovu ISO 558:1980, definicija 2.3.