removal of dirt from skin with the help of a skin compatible soap
uklanjanje prljavštine sa kože pomoću odgovarajućeg sapuna
уклањање прљавштине са коже помоћу одговарајућег сапуна
any substance, including food additives, used in the manufacturing or preparation of food and which is
present, whether maintaining its original aspect or modified, in the end product
svaka supstanca, uključujući aditive za hranu, koja se koristi u proizvodnji ili pripremi hrane i koja je prisutna u krajnjem proizvodu, bilo u svom izvornom ili modifikovanom obliku
свака супстанца, укључујући адитиве за храну, која се користи у производњи или припреми хране и која је присутна у крајњем производу, било у свом изворном или модификованом облику
set of units of a product which have been produced or processed or packaged under similar circumstances
skup jedinica proizvoda koji su proizvedeni ili prerađeni ili upakovani pod sličnim uslovima
скуп јединица производа који су произведени или прерађени или упаковани под сличним условима
division of food into single or multiple portions
razdeljivanje hrane na jednu ili više porcija
раздељивање хране на једну или више порција
water that is suitable for human consumption
Note 1 to entry: Quality standards of drinking water are described in the WHO Guidelines for drinking water quality.
voda pogodna za ljudsku potrošnju
Napomena 1 uz termin: Standardi kvaliteta vode za piće opisani su u Smernicama za kvalitet vode za piće Svetske zdravstvene organizacije (WHO Guidelines for drinking water quality).
вода погодна за људску потрошњу
Напомена 1 уз термин: Стандарди квалитета воде за пиће описани су у Смерницама за квалитет воде за пиће Светске здравствене организације (WHO Guidelines for drinking water quality).
kitchen where food from a central kitchen is portioned, reheated if needed, and made ready for service
kuhinja na mestu konzumacije
kuhinja u kojoj se hrana iz centralne kuhinje deli na porcije, po potrebi podgreje i priprema za posluživanje
кухиња на месту конзумације
кухиња у којој се храна из централне кухиње дели на порције, по потреби подгреје и припрема за послуживање
pathogens from one host to another
<epidemiološki> organizam koji sâm ne izaziva bolest, ali širi infekciju prenoseći patogene sa jednog domaćina na drugog
<епидемиолошки> организам који сâм не изазива болест, али шири инфекцију преносећи патогене са једног домаћина на другог
person who is not a permanent staff member of the establishment, including external visitors and
service support staff
Note 1 to entry: Examples of external visitors are auditors, enforcement officers, suppliers, and contractors.
Service support staff includes any other person who is not working in that particular area, e.g. maintenance,
management staff, and cleaners.
osoba koja nije stalni član osoblja objekta, uključujući eksterne posetioce i podugovarače
NAPOMENA Primeri eksternih posetilaca su proveravači, inspektori, dobavljači i izvođači radova. Podugovarači uključuju svaku drugu osobu koja ne radi u toj određenoj oblasti, npr. u održavanju, rukovodstvu i čišćenju.
особа која није стални члан особља објекта, укључујући екстерне посетиоце и подуговараче
НАПОМЕНА Примери екстерних посетилаца су проверавачи, инспектори, добављачи и извођачи радова. Подуговарачи укључују сваку другу особу која не ради у тој одређеној области, нпр. у одржавању, руководству и чишћењу.
removal of soil, food residues, dust, grease or other objectionable matter
uklanjanje nečistoće, ostataka hrane, prljavštine, masnoće ili drugih nepoželjnih materija
уклањање нечистоће, остатака хране, прљавштине, масноће или других непожељних материја
any biological or chemical agent, foreign matter, or other substances not intentionally added to food
which may compromise food safety or suitability
svaki biološki ili hemijski agens, strana materija ili druge supstance koje nisu namerno dodate hrani, a koje mogu da ugroze bezbednost ili prikladnost hrane
сваки биолошки или хемијски агенс, страна материја или друге супстанце које нису намерно додате храни, а које могу да угрозе безбедност или прикладност хране
reduction, by means of chemical agents and/or physical methods, of the number of microorganisms in
the environment, to a level that does not compromise food safety or suitability
smanjenje broja mikroorganizama u okruženju pomoću hemijskih sredstava i/ili fizičkim metodama, do nivoa koji ne ugrožava bezbednost ili prikladnost hrane
смањење броја микроорганизама у окружењу помоћу хемијских средстава и/или физичким методама, до нивоа који не угрожава безбедност или прикладност хране
any building or area in which food is handled and the surroundings under the control of the same management
svaka zgrada ili zona u kojoj se rukuje hranom, kao i njeno okruženje kojim upravlja isti menadžment
свака зграда или зона у којој се рукује храном, као и њено окружење којим управља исти менаџмент
any person who directly handles packaged or unpackaged food, food equipment and utensils, or food
contact surfaces and is therefore expected to comply with food hygiene requirements
svaka osoba koja direktno rukuje upakovanom ili neupakovanom hranom, opremom i priborom i posuđem za hranu ili površinama koje dolaze u kontakt sa hranom i zbog toga se očekuje da ispunjava zahteve za bezbednost hrane
свака особа која директно рукује упакованом или неупакованом храном, опремом и прибором и посуђем за храну или површинама које долазе у контакт са храном и због тога се очекује да испуњава захтеве за безбедност хране
any operation in the preparation, processing, cooking, packaging, storage, transport, distribution and
service of food
svaka operativna aktivnost u pripremi, preradi, kuvanju, pakovanju, skladištenju, transportu, distribuciji i posluženju hrane
свака оперативна активност у припреми, преради, кувању, паковању, складиштењу, транспорту, дистрибуцији и послужењу хране