mechanical textural attribute relating to resistance to flow NOTE 1 It corresponds to the force required to draw a liquid from a spoon over the tongue, or to spread it over a substrate. NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of viscosity are: â âfluidâ: low level, e.g. water; â âthinâ: moderate level, e.g. olive oil; â âunctuousâ or âcreamyâ: moderate level, e.g. double cream, heavy cream; â âthickâ or âviscousâ: very high, e.g. sweetened condensed milk, honey.
mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na otpor proticanju NAPOMENA 1 Predstavlja silu koja je potrebna da se tečnost iz kašike prelije preko jezika ili da se raširi preko supstrata. NAPOMENA 2 Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi viskoznosti su: – „tečno”: nizak nivo, npr. voda; – „retko”: srednji nivo, npr. maslinovo ulje; – „uljasto” ili „kremasto”: srednji nivo, npr. redak krem, mileram; – „gusto” ili „viskozno”: visok nivo, npr. zaslađeno kondenzovano mleko, med.
mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na otpor proticanju NAPOMENA 1 Predstavlja silu koja je potrebna da se tečnost iz kašike prelije preko jezika ili da se raširi preko supstrata. NAPOMENA 2 Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi viskoznosti su: – „tečno”: nizak nivo, npr. voda; – „retko”: srednji nivo, npr. maslinovo ulje; – „uljasto” ili „kremasto”: srednji nivo, npr. redak krem, mileram; – „gusto” ili „viskozno”: visok nivo, npr. zaslađeno kondenzovano mleko, med.
Nema informacija