Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

9. jun - Svetski dan akreditacije

Svetski dan akreditacije obeležava se na današnji dan počev od 2008. godine, u cilju promovisanja ove aktivnosti koju sprovode nacionalna tela za ocenjivanje usaglašenosti. U našoj zemlji, to je Akreditaciono telo Srbije.

Ovogodišnja poruka Svetskog dana akreditacije skreće pažnju na pružanje podrške globalnoj trgovini, prilagođavanje akreditacije i ocenjivanja usaglašenosti napretku tehnologije, promenama u ponašanju potrošača i i promenljivim poslovnim modelima.

Akreditacija je postupak kojim se utvrđuje ispunjavanje zahteva za obavljanje određenih poslova tela za ocenjivanje usaglašenosti. U tom procesu je vidljiva veza akreditacije i standardizacije, jer su zahtevi za laboratorije za ispitivanje i laboratorije za etaloniranje definisani odgovarajućim standardima, koji pružaju smernice za omogućavanje kompetentnosti, nepristrasnosti i konzistentosti.

Akreditaciono telo Srbije i Institut za standardizaciju Srbije čine deo sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji i zastupaju njene interese na međunarodnom nivou. Dan akreditacije u Republici Srbiji obeležava se 28. juna, na  dan kada je pre 23 godine u Srbiji dodeljena prva akreditacija.