Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Bugarska

Saradnja između Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) i Bugarskog instituta za standardizaciju (BDS) datira iz 2002. godine kada su kao Savezni zavod za standardizaciju Savezne Republike Jugoslavije i Državna agencija za standardizaciju i metrologiju Republike Bugarske potpisali sporazum o saradnji. Navedeni Sporazum se odnosio na smanjivanje tehničkih prepreka u trgovini između Republike Srbije i Republike Bugarske. Potpisnice sporazuma dogovorile su se o uspostavljanju bilateralne saradnje u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Saradnja se sastojala u razmeni informacija, iskustava i zajedničkog rada u oblastima standardizacije i sertifikacije. Sporazum o saradnji je zaključen na neodređeno vreme.

Nakon toga, u okviru CARDS projekta koji je bio realizovan od 2005. do 2010. ISS je imao uspešnu saradnju sa Bugarskim institutom za standardizaciju (BDS). Takođe, u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Balkanska konferencija o standardizaciji“, čiji se sastanci održavaju na godišnjem nivou, predstavnici najviših rukovodstava nacionalnih organizacija za standardizaciju iz regiona, a među njima predstavnici ISS-a i BDS-a, razmenjuju znanja, iskustva i dobru praksu.