Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Regionalna ISO radionica za zemlje u razvoju

Od 7. do 9. juna 2023. godine u Taškentu, Republika Uzbekistan, održana je regionalna radionica za razvoj Rodnog akcionog plana (GAP) u organizacijama. Radionicu je organizovala Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO, zajedno sa Uzbekistanskom agencijom za tehničku regulaciju pri Ministarstvu za investicije i spoljnu trgovinu Republike Uzbekistan, O'ZTTSA. Na radionici je učestvovalo više od 30 predstavnika zemalja u razvoju, članica ISO-a.

Svrha radionice bila je da članicama ISO-a omogući postizanje konkretnih ciljeva vezanih za rodnu ravnopravnost kroz razvoj i implementaciju nacionalnog GAP-a. Teme i pitanja o kojima je diskutovano na radionici bili su usmereni na:

- dobijanje znanja da učesnici radionice samostalno uspostave, implementiraju i mere GAP kako bi izgradili dugoročni nacionalni kapacitet,

- produbljivanje razumevanja rodnih pitanja i veze sa standardizacijom,

- osiguravanje da politika, programi i aktivnosti uključuju rodnu perspektivu i

- promovisanje razmatranja rodnih pitanja na svim nivoima unutar institucije.

Na radionici su učestvovale dve predstavnice ISS-a, članice radne grupe za izradu GAP-a, Snežana Lilić i Biljana Stepanović.