Sigurna i održiva proizvodnja hrane jedan je od naših najvećih izazova. Novo izdanje ISO 22000 o sistemima za menadžment bezbednošću hrane predstavlja odgovor na sve opasnosti koje vrebaju usled globalizacije trgovine prehrambenim proizvodima. Bezbednost hrane se odnosi na prevenciju, eliminaciju i kontrolu opasnosti, od mesta proizvodnje do mesta potrošnje. S obzirom na to da opasnosti po bezbednost hrane mogu nastati u bilo kojoj fazi procesa, svaka kompanija u lancu snabdevanja mora da sprovodi adekvatnu kontrolu. Tačnije, bezbednost hrane može se održati samo kroz zajedničke napore svih zainteresovanih strana: vlade, proizvođača, trgovaca i krajnjih potrošača.
Ovaj standard je namenjen svim organizacijama u prehrambenoj industriji, bez obzira na sektor i njihovu veličinu. Pomaže u identifikovanju, sprečavanju i smanjivanju rizika, čime se obezbeđuje potrebna predostrožnost i kontinuirani proces poboljšanja.
Više o ovome možete pročitati na sledećem linku: https://www.iso.org/news/ref2301.html