Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Bezbednost i zdravlje na radu

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, objavljen u „Službenom glasniku RS“ br. 35/2023 stupio je na snagu 7. maja ove godine. Njime se uređuju prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih u cilju omogućavanja većeg nivoa bezbednosti na radu, kao i veće primene mera zaštite. 

Da bi svim zainteresovanim omogućio bolje razumevanje izmena u odnosu na prethodnu verziju Zakona Institut je prošle nedelje održao informativni vebinar na ovu temu, za više od 100 učesnika. Na vebinaru je gđa Vera Trefalt, iskusni stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu (BZR) govorila o najvažnijim novinama sadržanim u Zakonu. Mr Mirjana Mirković-Đorđević, sekretar komisije za standarde KS CASCO koja donosi srpske standarde iz oblasti BZR upoznala je učesnike sa tačkama i smernicama standarda SRPS ISO 45001 na koji se poziva Zakon o BZR.

Ovaj vebinar ujedno je bio i najava predstojećeg seminara, koji će biti održan u Institutu 23. juna 2023. godine. Na seminaru će biti objašnjene obaveze i odgovornosti poslodavaca, obaveze i prava zaposlenih, kao i lica koja su samozaposlena ili rade od kuće. Pored toga, biće objašnjena funkcija saradnika (savetnika) za BZR i ovlašćenja koje imaju inspektori, zatim evidencija i izveštavanje, kao i lekarski pregledi zaposlenih.  Posebna pažnja biće usmerena na radove na gradilištima i radilištima i na objašnjenje nove terminologije. Takođe, biće objašnjeni ključni termini i definicije u SRPS ISO 45001, kao i njegova struktura. 

Seminar se održava po promo ceni, a detaljnije možete pročitati na sledećem linku: https://iss.rs/sr_Cyrl/training/course/show/112