Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

nkSRPS ISO 22000:2024

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane — Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane

Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain

Опште информације

30.60     8. 8. 2025.

ISS

E034-17

Međunarodni standard

engleski  

Apstrakt

Ovim dokumentom se specificiraju zahtevi za sistem menadžmenta bezbednošću hrane (FSMS) koji organizaciji koja je direktno ili indirektno uključena u lanac hrane omogućavaju da:
a) planira, primenjuje, sprovodi, održava i ažurira FSMS, obezbeđujući proizvode i usluge koji su bezbedni, u skladu sa svojom predviđenom upotrebom;
b) pokaže usklađenost sa primenljivim zahtevima zakona i propisa koji se odnose na bezbednost hrane,
v) vrednuje i oceni međusobno dogovorene zahteve korisnika koji se odnose na bezbednost hrane i pokaže usaglašenost sa njima;
g) efektivno komunicira o pitanjima u vezi sa bezbednošću hrane sa zainteresovanim stranama u lancu hrane;
d) obezbedi da su delovanja organizacije usaglašena sa njenom deklarisanom politikom bezbednosti hrane;
đ) pokaže usklađenost sa relevantnim zainteresovanim stranama;
e) traži sertifikaciju ili registraciju svog FSMS od neke eksterne organizacije, ili da izvrši samoocenjivanje ili samodeklarisanje usaglašenosti sa ovim dokumentom.
Svi zahtevi ovog dokumenta su opšti i predviđeni za primenu u svim organizacijama u lancu hrane, bez obzira na njihovu veličinu i složenost. Organizacije koje su direktno ili indirektno uključene obuhvataju, ali se ne ograničavaju na proizvođače hrane za životinje, proizvođače hrane životinjskog porekla, sakupljače samoniklog bilja i životinja, poljoprivrednike, proizvođače sastojaka, prerađivače hrane, prodavce na malo, organizacije koje pružaju usluge povezane sa hranom, organizacije za usluge keteringa, organizacije koje pružaju usluge čišćenja i dezinfekcije, organizacije za usluge prevoza, skladištenja i distribucije, isporučioce opreme, čišćenje i dezinfekciju materijala za pakovanje i drugih materijala koji dolaze u dodir sa hranom.
Ovim dokumentom se omogućava da organizacija, kao što je neka manja i/ili manje razvijena organizacija (npr. mala farma, malo preduzeće za pakovanje i distribuciju, prodavnica za prodaju na malo ili za usluge u vezi sa hranom), primeni eksterno izrađene elemente u svom FSMS-u.
Mogu da se koriste interni i/ili eksterni resursi za ispu¬njavanje zahteva ovog dokumenta.

Životni ciklus

TRENUTNO

PROJEKAT
nkSRPS ISO 22000:2024
30.60 Završetak izjašnjavanja o nacrtu komisije standarda
8. 8. 2025.

Povezani projekti

Identičan sa ISO/CD 22000 IDENTICAL