Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 22000:2018

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane – Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane

Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain (ISO 22000:2018)
17. 12. 2018.
17. 12. 2018.

Опште информације

60.60     17. 12. 2018.

ISS

E034-17

Evropski standard

67.020     03.100.70  

srpski  

Termini

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom se specificiraju zahtevi za sistem menadžmenta bezbednošću hrane (FSMS) koji organizaciji koja je direktno ili indirektno uključena u lanac hrane omogućavaju da:
a) planira, primenjuje, sprovodi, održava i ažurira FSMS, obezbeđujući proizvode i usluge koji su bezbedni, u skladu sa svojom predviđenom upotrebom;
b) pokaže usklađenost sa primenljivim zahtevima zakona i propisa koji se odnose na bezbednost hrane,
v) vrednuje i oceni međusobno dogovorene zahteve korisnika koji se odnose na bezbednost hrane i pokaže usaglašenost sa njima;
g) efektivno komunicira o pitanjima u vezi sa bezbednošću hrane sa zainteresovanim stranama u lancu hrane;
d) obezbedi da su delovanja organizacije usaglašena sa njenom deklarisanom politikom bezbednosti hrane;
đ) pokaže usklađenost sa relevantnim zainteresovanim stranama;
e) traži sertifikaciju ili registraciju svog FSMS od neke eksterne organizacije, ili da izvrši samoocenjivanje ili samodeklarisanje usaglašenosti sa ovim dokumentom.
Svi zahtevi ovog dokumenta su opšti i predviđeni za primenu u svim organizacijama u lancu hrane, bez obzira na njihovu veličinu i složenost. Organizacije koje su direktno ili indirektno uključene obuhvataju, ali se ne ograničavaju na proizvođače hrane za životinje, proizvođače hrane životinjskog porekla, sakupljače samoniklog bilja i životinja, poljoprivrednike, proizvođače sastojaka, prerađivače hrane, prodavce na malo, organizacije koje pružaju usluge povezane sa hranom, organizacije za usluge keteringa, organizacije koje pružaju usluge čišćenja i dezinfekcije, organizacije za usluge prevoza, skladištenja i distribucije, isporučioce opreme, čišćenje i dezinfekciju materijala za pakovanje i drugih materijala koji dolaze u dodir sa hranom.
Ovim dokumentom se omogućava da organizacija, kao što je neka manja i/ili manje razvijena organizacija (npr. mala farma, malo preduzeće za pakovanje i distribuciju, prodavnica za prodaju na malo ili za usluge u vezi sa hranom), primeni eksterno izrađene elemente u svom FSMS-u.
Mogu da se koriste interni i/ili eksterni resursi za ispu¬njavanje zahteva ovog dokumenta.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 22000:2007

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 22000:2018
60.60 Standard objavljen
17. 12. 2018.

ISPRAVKE / IZMENE

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 22000:2018/Ispr. 1:2020

REVIDIRAN OD

PROJEKAT
nkSRPS ISO 22000:2024

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 22000:2018

Identičan sa ISO 22000:2018