Objavljen
Ovim standardom utvrđuju se bezbednosni i higijenski zahtevi za projektovanje i proizvodnju ručnih mešača i mašina za stvaranje pene koje su namenjene komercijalnom i institucionalnom ugostiteljstvu i prodavnicama hrane. Termin ručni mešači (blenderi) koristi se za opremu koju pokriva ovaj standard. Mašine obuhvaćene ovim standardom jesu aparati koji se drže u ruci i čiji je alat namenjen za obradu hrane u posudi. Alati su projektovani za drobljenje, mešanje, gnječenje, emulgovanje hrane. Uređaji su projektovani za preradu do 100 L hrane u jednoj operaciji.
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
POVUČEN
SRPS EN 12853:2008
OBJAVLJEN
SRPS EN 12853:2011
60.60
Standard objavljen
28. 6. 2011.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE