Objavljen
IEC 62552-3:2015 utvrđuje suštinske karakteristike i metode za provere karakteristika frižidera za upotrebu u domaćinstvu i sličnu upotrebu, sa unutrašnjom prirodnom konvekcijom ili prinudnidnim strujanjem vazduha. Ovaj deo IEC 62552 opisuje metode za određivanje karakteristika potrošnje energije i definiše kako se one mogu sastaviti za procenu potrošnje energije pod različitim uslovima upotrebe i klimatskim uslovima. Ovaj deo IEC 62552 takođe definiše određivanje zapremine. - Svi delovi standarda su u velikoj meri prepisani i ažurirani kako bi se nosili sa novim zahtevima za ispitivanje, novim konfiguracijama proizvoda, pojavom elektronskih kontrola proizvoda i računarskom opremom za prikupljanje i obradu podataka u prostoriji za ispitivanje. - Radi efikasnije analize i da bi se bolje okarakterisale ključne karakteristike proizvoda pod različitim radnim uslovima, podaci o ispitivanjima iz mnogih energetskih ispitivanja u Delu 3 (ovaj deo) sada su podeljeni na komponente (kao što su stabilno stanje i odmrzavanje i oporavak). Pristup određivanju potrošnje energije potpuno je revidiran, a sada je uključeno mnogo internih provera kako bi se osiguralo da podaci koji ispunjavaju zahteve standarda budu što precizniji i visokog kvaliteta. - Deo 3 (ovaj deo) sada pruža metod za kvantifikovanje svake od relevantnih energetskih komponenti i pristupa kako se one mogu kombinovati za procenu energije pod različitim uslovima, očekujući da će različiti regioni odabrati komponente i pondere koji su najprikladniji pri podešavanju i njihove lokalne performanse i kriterijume energetske efikasnosti uz korišćenje jedinstvenog skupa globalnih test merenja. - Za merenja potrošnje energije u Delu 3 (ovaj deo), nijedna termička masa (ispitni paketi) nije uključena u bilo koji odeljak, a temperature odeljka se zasnivaju na proseku senzora temperature vazduha (u poređenju sa temperaturom u najtoplijem ispitnom paketu). Takođe postoje značajne razlike u položaju temperaturnih senzora u odmrznutim odeljcima. - Ispitivanje potrošnje energije u Delu 3 (ovaj deo) sada ima dve određene temperature okoline (16°C i 32°C). - U delu 3 (ovaj deo) dodato je ispitivanje energetske efikasnosti obrade opterećenja. - Dodata su ispitivanja (i performanse (deo 2) i energije (deo 3 (ovaj deo)) za aparate za skladištenje vina.
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
OBJAVLJEN
SRPS EN 62552-3:2021
60.60
Standard objavljen
29. 4. 2021.
OBJAVLJEN
SRPS EN 62552-3:2021/A11:2025