mass determined after successive weighings at least 1 h apart not differing by more than 0,1 % Note 1 to entry: In many cases, constant mass can be achieved after a test portion has been dried for a pre-determined period in a specified oven (see 4.1.4) at (110 ± 5) °C. Test laboratories can determine the time required to achieve constant mass for specific types and sizes of sample dependent upon the drying capacity of the oven used.
маса одређена након узастопних мерења масе која се врше у размацима од најмање једног сата и не разликују се међусобно за више од 0,1 %
SZ value which gives a measure of the resistance of aggregates to dynamic crushing; it is equal to one fifth of the sum of the mass percentages of the tested sample passing through five specified test sieves when tested in accordance with Clause 6
SZ
вредност која показује меру отпорности агрегата при динамичком дробљењу; једнака је једној петини збира процената масе испитиваног узорка која пролази кроз пет утврђених испитних сита, када се испитивање врши у складу са тачком 6
sample intended for laboratory testing
узорак предвиђен за лабораторијска испитивања
LA, LARB percentage of the mass of the test portion passing the 1,6 mm sieve after completion of the test Note 1 to entry: The test portion fraction is 10/14 mm for LA in the main text and 31,5/50 mm for LARB in Annex A (Railway Ballast).
LA, LARB
проценат масе испитног узорка који пролази кроз сито величине отвора од 1,6 mm након завршетка испитивања
НАПОМЕНА 1 уз термин: Фракција испитног узорка је 10/14 mm за LA и 31,5/50 mm за _LA_RB у Прилогу А (застор железничких пруга)
sample used as a whole in a single test.
узорак који се користи у целини за једно испитивање
sample used in a single determination when a test method requires more than one determination of a property
узорак који се користи у једном одређивању када метода испитивања захтева више од једног одређивања својства