Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

ISS na tribini „Ekologija i održivi razvoj”

Predstavnici Instituta učestvovali su na stručnom skupu posvećenom zelenoj tranziciji i izazovima domaće privrede u tom procesu. O radu nacionalne kuće za standarde i označaju standarda u ovoj oblasti govorila je Marina Donić, a o odgovornosti za održivu budućnost dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta FQCE i član UO Instituta. O vezi energetike i životne sredine, kroz konkretne projekte Energoprojekt-ENTEL-a, gde je i održan ovaj skup govorio je dr Radoslav Raković.

Na tribini je predstavljena  Zelena deklaracija PKS čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti. Mr Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS i predsednik komisija za standarde KS A207- Sistemi menadžmenta zaštitom životne sredine i KS A268 -  Održivost i društvena odgovornost u Institutu, dao je poseban osvrt na primenu međunarodnih standarda kao podrške zelenoj transformaciji srpske privrede.

Na ovoj tribini, koju je organizovala Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE), bili su prisutni predstavnici privrede, Ministarstva privrede, sertifikacionih tela, fakulteta, konsultantskih organizacija i drugih institucija i organizacija.

Standard SRPS ISO 14001:2015,  Sistemi menadžmenta životnom sredinom — Zahtevi sa uputstvom za korišćenje i ostali standardi iz iste serije, kao i brojni standardi u vezi sa cirkularnom ekonomijom  pozitivno utiču na zelenu tranziciju