Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

naSRPS EN ISO 13136-2:2022

Mikrobiologija hrane i hrane za životinje — Metoda koja se zasniva na lančanoj reakciji polimeraze (PCR) u realnom vremenu za otkrivanje patogenih mikroorganizama u hrani — Horizontalna metoda za otkrivanje Escherichia coli koja proizvodi šiga toksin (STEC) i određivanje serogrupa O157, O111, O26, O103 i O145

Microbiology of the food chain - Detection, isolation and characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) - Part 2: Horizontal method for the characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) isolates (ISO/DIS 13136‑2:2024)

Опште информације

40.60     1. 5. 2024.

ISS

E034-9

Evropski standard

07.100.30  

engleski  

Apstrakt

U ovoj tehničkoj specifikaciji opisana je identifikacija Escherichia coli koja proizvodi šiga toksin (STEC) otkrivanjem sledećih gena: a) osnovni virulentni geni STEC-a, stx-gen i eae-gen b) geni koji su povezani sa serogrupama O157, O111, O26, O103, i O145. U svakom slučaju kada se jedan ili oba stx-gena detektuj/detektuju, pokuša se izolacija soja.

Životni ciklus

PRETHODNO

OBJAVLJEN
SRPS CEN ISO/TS 13136:2014

TRENUTNO

PROJEKAT
naSRPS EN ISO 13136-2:2022
40.60 Završetak javne rasprave
1. 5. 2024.

Povezani projekti

Identičan sa prEN ISO 13136-2 IDENTICAL

Identičan sa ISO/DIS 13136-2 IDENTICAL