Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuju se zahtevi i daju smernice za procenu i izražavanje merne nesigurnosti (MU) u vezi sa kvantitativnim rezultatima u mikrobiologiji lanca hrane.
On se primenjuje za kvantitativnu analizu:
– proizvoda namenjenih za ishranu ljudi i životinja;
– uzoraka iz životne sredine u zoni proizvodnje i rukovanja hranom;
– uzoraka u fazi primarne proizvodnje. Kvantitativna analiza se obično vrši određivanjem broja mikroorganizama primenom tehnike brojanja kolonija. Ovaj dokument se, takođe, obično primenjuje na druge kvantitativne analize, uključujući:
– tehnike najverovatnijeg broja (MPN) – instrumentalne metode, kao što su impediometrija, adenozintrifosfat (ATP) i protočna citometrija;
– molekularne metode, kao što su metode koje se zasnivaju na kvantitativnoj lančanoj reakciji polimeraze (qPCR).
Nesigurnost procenjena korišćenjem ovog dokumenta ne obuhvata sistematske efekte (bias).
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 19036:2019
60.60
Standard objavljen
24. 12. 2019.