Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS ISO/TS 22003:2015

Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane ― Zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane

Food safety management systems — Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems
30. 10. 2015.
30. 10. 2015.
95.99   Povučen   30. 12. 2022.

Опште информације

95.99     30. 12. 2022.

ISS

E034-17

Tehnička specifikacija

03.120.20     67.020     03.100.70  

srpski  

Planom za 2015. godinu planirano da standard bude preuzet na engleskom jeziku, ali je preuzet na srpskom jeziku.

Kupovina

Povučen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovom tehničkom specifikacijom definišu se pravila koja se primenjuju za proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane (FSMS) koja su u skladu sa zahtevima datim u ISO 22000 (ili drugim skupovima utvrđenih zahteva FSMS-a). Ona takođe pruža potrebne informacije i poverenje korisnicima o načinu sertifikacije njihovih odobrenih isporučilaca.

Sertifikacija FSMS-a predstavlja aktivnost ocenjivanja usaglašenosti preko treće strane (kao što je opisano u ISO/IEC 17000:2004, 5.5), i tela koja obavljaju takve aktivnosti jesu tela za ocenjivanje usaglašenosti preko treće strane.

NAPOMENA 1 U ovoj tehničkoj specifikaciji, termini „proizvod” i „usluga” se koriste odvojeno (nasuprot definiciji „proizvoda” datoj u standardu ISO/IEC 17000).
NAPOMENA 2 Ova tehnička specifikacija može da se koristi kao dokument koji sadrži kriterijume za akreditaciju ili kolegijalno ocenjivanje sertifikacionih tela koja nastoje da budu prepoznatljiva kao kompetentna za sertifikovanje da je FSMS usklađen sa ISO 22000. Ona je takođe namenjena da je koriste, kao dokument koji sadrži kriterijume, organi za donošenje zakona i industrijska udruženja koja su angažovana u direktnom priznavanju sertifikacionih tela za sertifikovanje da je FSMS usklađen sa ISO 22000. Neki od njenih zahteva takođe mogu da budu korisni i drugim stranama angažovanim u ocenjivanju usaglašenosti takvih sertifikacionih tela, kao i za ocenjivanje usaglašenosti tela koje preduzima sertifikaciju FSMS-a sa kriterijumima koji su dodatni ili drugačiji od onih u ISO 22000.

Sertifikacija FSMS-a nije atest za bezbednost ili ispravnost proizvoda organizacije unutar lanca hrane. Međutim, ISO 22000 zahteva da organizacija ispunjava sve zakonske zahteve i ostale propise koji se odnose i primenjuju na bezbednost hrane kroz svoj sistem menadžmenta.

NAPOMENA 3 Sertifikacija FSMS u skladu sa ISO 22000 jeste sertifikacija sistema menadžmenta, a ne sertifikacija proizvoda.

Drugi korisnici FSMS-a mogu da koriste pojmove i zahteve ove tehničke specifikacije i da obezbede da se zahtevi prilagode koliko je potrebno.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS ISO/TS 22003:2010

TRENUTNO

POVUČEN
SRPS ISO/TS 22003:2015
95.99 Povučen
30. 12. 2022.

REVIDIRAN OD

OBJAVLJEN
SRPS ISO 22003-1:2022

Povezani projekti

Identičan sa ISO/TS 22003:2013