Objavljen
Ovim dokumentom se utvrđuje metoda za kvantifikaciju nivoa HAV-a i genogrupe norovirusa I (GI) i II (GII) RNA u uzorcima za ispitivanje hrane (meko voće, lišće, stabljike, lukovičasto povrće, flaširana voda, BMS) ili na površinama hrane. Nakon oslobađanja virusa iz uzorka za ispitivanje, virusna RNA se ekstrahuje razlaganjem (lizom) pomoću guanidintiocijanata i adsorpcijom na silicijum-dioksidu. Ciljne sekvence virusne RNA se umnožavaju (amplifikuju) i otkrivaju pomoću RT-PCR u realnom vremenu. Ova metoda nije validovana za otkrivanje ciljanih virusa u drugoj hrani (uključujući višekomponentnu hranu) ili bilo koje druge matrikse, niti za otkrivanje drugih virusa u hrani, na površinama hrane ili drugim matriksima.
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
POVUČEN
SRPS CEN ISO/TS 15216-1:2014
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 15216-1:2017
60.60
Standard objavljen
31. 8. 2017.