Objavljen
Ovim dokumentom se utvrđuju pravila za pripremanje uzoraka mesa i proizvoda od mesa i njihovih suspenzija za mikrobiološko ispitivanje onda kada je za te uzorke potrebno pri¬premanje drugačijom metodom od one opisane u ISO 6887-1.
Standardom ISO 6887-1 definišu se opšta pravila za pripremanje početne suspenzije i razblaženja za mikrobiološko ispitivanje. Ovaj dokument isključuje pripremanje uzoraka za potrebe metoda ispitivanja za određivanje broja i metoda ispitivanja za otkrivanje onda kada su pojedinosti pripremanja utvrđene u odgovarajućim međunarodnim standardima. Ovaj dokument primenjuje se na sledeća sveža, sirova ili prerađena mesa, živinu i divljač i na njihove proizvode:
– ohlađena ili zamrznuta;
– salamurena ili fermentisana;
– mlevena ili usitnjena;
– mesne preparate;
– mehanički otkošteno meso;
– kuvana mesa;
– sušena ili dimljena mesa sa različitim stepenima dehidracije;
– koncentrovane ekstrakte mesa;
– isečene uzorke i uzorke brisa sa trupova.
Ovaj dokument isključuje uzorkovanje trupova (videti ISO 17604) i pripremanje uzoraka u fazi primarne proizvodnje (videti ISO 6887-6).
POVUČEN
SRPS EN ISO 6887-2:2008
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 6887-2:2017
60.60
Standard objavljen
31. 8. 2017.